dezynsekcja
Dezynfekcja to bieg odkażania powierzchni użytkowych. Do przeprowadzania zabiegów dezynfekcyjnychmożna używać wielu rozmaitych,nierzadkoniezwykle złożonych, związków chemicznych,promieniowania ultrafioletowego tudzież podwyższonej temperatury. Nie jest bez znaczenia, którystrategia dezynfekcji zostanie zastosowany,dlatego że poszczególne drobnoustroje, które mają pozostać usunięte, mogą się od momentu siebie wcale daleko nie zgadzać siętolerancją na konkretne czynniki. Większość substancji chemicznych nie działanależycie w środowisku suchym,i zatem dla potrzeb dezynfekcjibardzo grunt jestidentyfikacja optymalnej wilgotności natomiast jej utrzymanieprzezdokładny czas. To, podczas gdydługi będzie to okres, także nie jest bez znaczenia. Wprawdzie większośćśrodków chemicznych, im dłużej znajduje się w środowisku, tym skuteczniej działa,jednak raz, że od czasu tej reguły jest niecowyjątków, i dwa, utrzymanie optymalnych warunków w dłuższej perspektywie staje sięnieopłacalne. Czynniki, które mogą tłumić względniewzmacniać skuteczność zabiegów dezynfekcyjnych toplus wysoka temperatura powietrza, pH środowiska,przystępność pewnych pierwiastków chemicznych (głównie manganu, wapnia i magnezu). Na początku zaznaczyłem, że metodę dezynfekcji trzebadobrać poniżej kątemokreślonego gatunku drobnoustrojów czy też ich grupy. Problemem być może znajdować sięniemniej jednak fakt, iż poszczególne fazy życiowe patogenów charakteryzują się różną aktywnościąfizjologiczną oraz odmienną tolerancją na określone czynniki, wskutek tegopodstawowym warunkiem dezynfekcji jest wiecznie definicja składu gatunkowegobiotów, które chcemy wyeliminować, a plus ich aktywności fizjologicznej,ponieważ od tempa metabolizmu zależyskuteczność działania większości chemikaliów