Kuchnia na Zamówienie
Dość klikam. Moje główne narzędzie roboty to komputer, choć czasem też ociupinę sobie szkicuję, szczególnie gdy jestem na targach a także coś mnie zainspiruje.
Struktury na płytach prezentowane na targach w Mediolanie. Ich nie szkicowałam. Po prostu wzięłam sonda i całą drogę na rynek polski trzymałam w rękach dodatkowo dotykiem upewniałam się czy to, co widzę jest realnością. Fajnie jest, kiedy coś projektanta zadziwia, wtedy wiem, że będzie też tajemnicą dla klienta, zainteresuje go, zachęci do bliższego spróbowania.
Dotyk jest bardzo głównym zmysłem, niedocenianym dotąd w projektowaniu nowoczesnych kuchni. Oczywiście wszystkim kuchnia sprzęga się ze zmysłem stylu i węchu, pobudzanym przez potrawy. Meble kuchenne z kolei pobudzały głównie zmysł wzorku pięknymi formami, kolorami, zestawieniem kontrastów, dodatkami w postaci ciekawych uchwytów. Ale ludzie mają Meble kuchenne przecież jeszcze zmysł dotyku, który rewolucjonizuje myślenie o kodowaniu mebli. Wrażliwość na dotyk pobudza, że ludzi chcą pod pomocy rąk "zobaczyć" to samo co wzrokiem. Proszę sobie wyobrazić śliczny las, który po wyciągnięciu ręki okazuje się fototapetą. Wówczas czar pryska, czujemy rozczarowanie. Podobnie, gdy widzimy rysunek drewna na meblach kuchennych, chcemy go dotknąć a także poczuć tę samą strukturę, którą widzi wzrok. Gdy widzimy blat z kamienia, chcemy by ręka poczuła jego mróz. Nowoczesne technologie, które pojawiają się w branży meblarskim pozwalają takie wyrafinowane połączenie bodźców dla różnych zmysłów osiągnąć.
Ten trend bardzo mocno się rozwija i to znaczy również połączenie zmysłu dotyki i wzroku. Uchwyt czy gałka meblowa różni przestrzeń mebli kuchennych, wyraźnie oddziela poszczególne szafki. Jeśli się ich pozbywamy umiemy patrzeć na projekt mebli całościowo jak na niej