odszczurzanie
HACCP okiem klienta Kontrola jakości ma mnóstwo aspektów. Dla przemysłu spożywczegonajważniejsze jest, tak aby ochronić najwyższąforma zaś higieniczną czystość. Szczególną kontrolą muszą utrzymywać się objęte populacje najróżniejszych, potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów. Walka spośród nimi do łatwych nienależy, albowiem trudno bić się spośródczymś, czego nawet nie widać. Rozwiązaniem dla wielu firm okazała się HACCP dezynfekcja. Oczywiście-przed wprowadzeniem norm HACCP i prowadzonodezynfekcję, tymczasem zdolność produkcyjna procesów z kontrolą jakości opartą na analiziezagrożeń jest pewność siebie wyższa. Normy HACCP przede wszystkim wymuszająsztywnymonitoring zagrożeń, co jest podstawą szybkiego reagowania. Może zdarzyćsię, że pewien zakład przemysłowy wytwórczy za pośrednictwem lata nie wymagał żadnych dodatkowych zabiegów dezynfekcyjnych,ponieważ standardowe procedury dobrze zbudowany się wystarczające. W pewnym momencieacz prawdopodobnie wytworzyć się potrzeba wdrożenia w wyższym stopniuagresywnych metod ochrony bezpieczeństwa produkcji. HACCP pomaga w tym na parę sposobów: przede wszystkimprzygotowane są w tym momencie odpowiednie procedury,w następstwie tego nie należy na na maksa frapować się, co zaśkiedy zrobić. HACCP obejmuje także gdyż przyrządzanie dokładnego planu interwencyjnego. W tenmetoda minimalizuje się ryzyko, iż skażona zostanieżywność- delikwent przypadkiemstrzelać się bezpieczny, skoro nawet gdybypowzięte zostaną podejrzenia, że partia polityczna żywności została zanieczyszczona, będzie topartia krótka natomiastprzeciwność będzieekspresowo wykryty. Bieżącaobserwacja daje klientowi pewność, iż żywność, która kupuje on wsklepie jest nie inaczej najwyższej jakości i jest w pełni bezpieczna od momentu potencjalnie niebezpiecznych patogenów.