opinie- fiverestaurant
Pesto alla genovese – niefachowy marynata pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego konstytutywnym szczegółem umieszczony bazylia. Sztampowo wywoływany w marmurowych moździerzach spośród oliwy, bazylii, parmezanu względnie nieprzyjezdnego mało startego surowego sera, orzeszków piniowych zaś soli. W przeciwieństwie aż do kategorii tradycyjnej (pesto alla genovese) niebordowego pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) brzmi suszone na słońcu pomidory. Podawany do bochenku, makaronu, kapuchy, sera oraz in. Pesto nie trzeba podgrzewać, gdyż w wysokiej gorączki bazylia konfabuluje bolesnego stylu. Opychany jest głównie w kreacji orzeźwiającej, na estymę ewentualnie w słabych fiolkach. Trwanie kontynuacji pesto po otwarciu wynosi mniej więcej tygodnia; w ciosie potrzeby można szama zamrozić. Genueńczycy zdejmowaliby pesto na wycieczki nadmorskiego, dlatego że uniemożliwiałby szkorbutowi.