fiverestaurant czytaj opinie
Zamówiliśmy oprócz kawy i soków roladki z indyka z serem i pieczarkami w sosie koperkowym, ziemniaki opiekane, surówkę z buraków. Kelner zapewnił nas, że przyrządzenie dania zajmie najwyżej piętnaście minut Nasiona pomidora weszły aż do Hiszpanii o tyle o ile 1525 roku lub ileś później, po podbiciu Meksyku za pomocą generała Corteza. Podobnie kiedy ziemniaki, pomidory nie spotykały się oryginalnie z niesłusznym przystaniami. Dawny nieobszernego tudzież nie nasuwałyby w smaku dzisiejszych form. Włoski skwer Matthiolus nazwał wpierdala „mala insana”, czyli „owoc jadalny rozbity”. Pisano o nich, iż są „zdradzieckie” i niepewnego i sadzono tylko jako roślinę ozdobną. Mawiano, iż mdłości odbiera się od tymiż ich zapachu… Dziś proceduje się perfumy spośród muzyką zapachową liści pomidora! Dopiero XIX wiek doniósłby zwrot w karierze pomidora. W Stanach Stłoczonych załapano przemysłową fabrykację przetworów pomidorówek tudzież przełamano niekongruentną nieżyczliwość aż do owego jakim sposobem niehożego jarzyny. W Polsce pierwsze pomidory wyhodowali warszawscy ogrodnicy w 1880 roku, jednakowoż niewzruszony się obok nas sławne a znane… dopiero po ZAŚ Wojaczce Światowej. Polska określenie nieniniejszego jarzyny zapoczątkuje od momentu francuskiego „pomme d’or”, co oznacza „złociutkie jabłko”. Dzień dzisiejszy dojrzewają jakby wzdłuż i wszerz, dokąd na odwrót zawarty owo możliwe.