Whisky degustacje
Szkło, w którym podawane jest whisky powinno być cienkie. Nie powinna to być szklanka, lecz kieliszek w zarysie pękatego tulipana, taki jak używa się do spożywania koniaku. Taki kształt kielicha gwarantuje, że aromaty prawidłowo uwolnią się z napitku a każdy smakosz będzie mógł zamieszać kieliszkiem, by je uwolnić oraz powąchać. Tym samym whisky nie rozlewa się do pełna, ani nawet do połowy wielkości kieliszka. Podawana whisky może być lekko schłodzona, jednakże działa szkoła, według której whisky powinna być podawana w temperaturze pokojowej. Do kieliszka można dodać jak już jedną kostkę lodu, lecz lepiej dodać nieco czystej wody, mineralnej a także koniecznie bez gazu. Najwyższej klasy napitki miesza się wyłącznie z wodą która pochodzi z tej samej destylarni, co konkretna butelka whisky. Wody nalewa się nie więcej aniżeli wynosi porcja alkoholu. Jej zadaniem jest zniwelowanie silnego smaku alkoholu i wyeksponowanie wszelkich zapachów, jakimi przeszedł destylat w trakcie spoczywania w beczce. Żeby poczuć wszystkie smaki whisky nie można przed jej wypiciem spożywać bardzo ostrych posiłków. Powodują one to, że kubki smakowe nie odbierają bodźców tak, jak powinny. Pamiętajmy dodatkowo o tym, iż whisky to alkohol, jaki kiedyś pili gentelmani jest niezwykle elegancki, więc służy nie do upijania się, ale do kosztowania.