błonnik witalny
Błonnik prawdopodobnie sprawiać w poprzek zmianę charakteru zawartości przewodu żołądkowo-jelitowego oraz innych składników odżywczych, jak zmiany chemiczne i są wchłaniane. 2 Niektóre rodzaje włókien rozpuszczalnych wchłaniają wodę się galaretowate, substancja lepka oraz są fermentowane z wykorzystaniem bakterie przewodu pokarmowego. Niektóre rodzaje błonnika nierozpuszczalnego są łączenia działań i nie są fermentowane. 3 Lignina, koronny apendyks nierozpuszczalny źródłem błonnika, mogą ulepszać rytm tudzież metabolizm rozpuszczalnych włókien. 1 Inne rodzaje błonnika nierozpuszczalnego, szczególnie odporna skrobia, są w pełni fermentowane. 4 Chemicznie, błonnika składa się z polisacharydów nieskrobiowych, takich podczas gdy arabinoksylany, celulozę, tudzież wiele innych składników roślinnych, takich jak odporna skrobia, dekstryny, odpornych inuliny, lignina, woski, pektyny, chityny, beta-glukan, a oligosacharydy. 1 dystynkcja powieść została przyjęta za sprawą amerykański Departament Rolnictwa opiewać funkcjonalne włókna kiedy pojedynczych źródeł włókien, które mogą egzystować zawarte w diecie. 1 godzina "włókna" jest cokolwiek mylące, bo co niemiara rodzajów tzw błonnika w rzeczywistości nie są włókniste. Źródeł żywności błonnika raz za razem są podzielone w związki od chwili tego, jednakowoż stanowią one po największej części rozpuszczalny względnie nierozpuszczalny. Produkty roślinne zawierają oba rodzaje włókien, w różnym stopniu, w zależności od czasu tej rośliny cech. Zalety spożywania błonnika są praca zdrowe związków w toku fermentacji błonnika rozpuszczalnego natomiast nierozpuszczalnego błonnika zdolności poprzez jej biernych właściwości higroskopijne , aby zwiększyć masę, zmiękczenie stolca natomiast skraca okres pasażu za sprawą sznur elektryczny pokarmowy. Wady diety bogatej w błonnik naturalny jest opcja znaczącego wy